Постинг
18.03.2010 20:45 -
Видове мазнини и истините за тях
Автор: fitnessbg
Категория: Спорт
Прочетен: 6674 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 18.03.2010 20:45
Прочетен: 6674 Коментари: 3 Гласове:
2
Последна промяна: 18.03.2010 20:45
Ако желаете да уважите труда ни по превода, редакцията и ъплоада моля цъкнете на рекламите в дясно на блога ! Това ще ви отнеме едва секунда. Благодарим Ви! Бъдете здрави !
Екип ФитнесБГ.Блог.Бг
1. Наситени мазнини
Наситените мазнини са най-вредоносни за вашето тяло като увеличават нивата на холестерола в кръвоносната система. Срещат се в яйчен жълтък, шоколад, сирене, масло, животински и млечни мазнини, палмово и кокосово масло. Основно са от животински произход.
2. Ненаситени
Растителните мазнини са най-често поли и моно наситени. Те са добри мазнини и намалят нивото на холестерола. С най-голямо съдържание се отличават - бадем, орех, рибено масло, ленено семе и масло, авокадо, кашу, сурови фъстъци и ядки, фъстъчено масло и зехтин (студено пресован за предпочитане)
Есенциални мастни киселини
Това са:
Омега-3 (LA)
Омега-6 (LNA)
Тяхното значение е огормно за вашият организъм като към най-важните причини и положителни страни за техния прием са:
- повишават инсулиновата чувствителност на организма (а тя както знаем е важна за усвояването на храната)
-необходими са за абсорбацията на мастно разтворимите витамини
-необходими за производство на енергия
-помагат за горенето на мазнини
-забързват метаболизма
Те трябва да съставляват около 15% от мазнините, които поемате за деня. Като цяло мазнините за деня трябва да съставляват между 15-25% от целия прием на храна.
Транс мастни киселини
Може би това са едни от най-бързо деистващите и лепящи се мазнини, изключително вредни за вашият организъм. Трябва да ги избягвате на всяка цена, докато е препоръчително да се консумират малки дози наситени мазнини в менюто, то транс мастните киселини са абсолютно забранени ! Съдържат се в
-бисквити
-крекери
-пържени храни (пържено пиле, пържени картофи, пържени лукчета и т.н.)
-пайове, торти, пасти
-шортънинг (вид мазнина за пържене в заведенията за бързо хранене)
-чипс
-понички
-маргарин и рафинирани масла
Екип ФитнесБГ.Блог.Бг
1. Наситени мазнини
Наситените мазнини са най-вредоносни за вашето тяло като увеличават нивата на холестерола в кръвоносната система. Срещат се в яйчен жълтък, шоколад, сирене, масло, животински и млечни мазнини, палмово и кокосово масло. Основно са от животински произход.
2. Ненаситени
Растителните мазнини са най-често поли и моно наситени. Те са добри мазнини и намалят нивото на холестерола. С най-голямо съдържание се отличават - бадем, орех, рибено масло, ленено семе и масло, авокадо, кашу, сурови фъстъци и ядки, фъстъчено масло и зехтин (студено пресован за предпочитане)
Есенциални мастни киселини
Това са:
Омега-3 (LA)
Омега-6 (LNA)
Тяхното значение е огормно за вашият организъм като към най-важните причини и положителни страни за техния прием са:
- повишават инсулиновата чувствителност на организма (а тя както знаем е важна за усвояването на храната)
-необходими са за абсорбацията на мастно разтворимите витамини
-необходими за производство на енергия
-помагат за горенето на мазнини
-забързват метаболизма
Те трябва да съставляват около 15% от мазнините, които поемате за деня. Като цяло мазнините за деня трябва да съставляват между 15-25% от целия прием на храна.
Транс мастни киселини
Може би това са едни от най-бързо деистващите и лепящи се мазнини, изключително вредни за вашият организъм. Трябва да ги избягвате на всяка цена, докато е препоръчително да се консумират малки дози наситени мазнини в менюто, то транс мастните киселини са абсолютно забранени ! Съдържат се в
-бисквити
-крекери
-пържени храни (пържено пиле, пържени картофи, пържени лукчета и т.н.)
-пайове, торти, пасти
-шортънинг (вид мазнина за пържене в заведенията за бързо хранене)
-чипс
-понички
-маргарин и рафинирани масла
Тагове:
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
Архив