Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 18:08 - Топ 10 най-здравословни храни
Автор: fitnessbg Категория: Спорт   
Прочетен: 5310 Коментари: 1 Гласове:
2



Ако желаете да уважите труда ни по превода, редакцията и ъплоада моля цъкнете на рекламите в дясно на блога ! Това ще ви отнеме едва секунда. Благодарим Ви! Бъдете здрави !

                                                                                        Екип                          ФитнесБГ.Блог.Бг



Храната естествено е необходим източник за добро здраве. Предлагаме на вашето внимание топ 10 най-здравословни храни, които е препоръчително да консумирате ежедневно или са по-добрата и здравословна алтернатива за вашето меню.

1. Домати


Като за начало забравете за кетчупа. Няколко проучвания доказват, че пресните домати в супите, сосовете и на салати намаляват в пъти риска от рак ! Доматите съдържат Lycopene - може би най-мощният антиоксидант в растенията, които придава тъмно оранжев цвят.


2. Спанак

Спанака все още представлява голям интерес от страна на учените, съдържа изключително голямо количество витамини Б и желязо, предпазва от болести на сърцето, нормализира кръвното. Високото съдържание на лутеин в спанака предпазва от мулекулна дегенерация клетките, което е основна причина за слепотата в днешни дни. Една купа спанак съдържа едва 41 калории и никакви мазнини.


3. Червено вино


Обелките от гроздето, които се използват за направата на червено вино супер мощни антиоксиданти известни като полифеноли, които спомагат на добрия холестерол. (HDL)
Според последни научни изследвания полифенолите съдържат "ендотелин 1" - пептид, които допринася за укрепване на артериите. Виното може да е полезно за сърцето, но внимавайте с употребата му, тъй като дори и в малки количества като всеки алкохол затруднява работата на черния дроб.

4. Ядки


Те са пълни с мазнини, но от полезните ! Ядките съдържат голямо количество от мононаситени мазнини, когато се консумират намалят нивата на лошия холестерол и увеличават нивата на добрия - перфектната формула против сърдечен удар. Според последни проучвания в ядките се съдържа киселина, която спомага на раковите клетки да се самоунищожават. Освен това съдържат и добро количество витамин Е.

image

5. Броколи


Малко известни у нас броколите си остават една от най-здравословните храни в цял свят.

6. Овесени ядки


Овесените ядки със сигурност не предпазват от рак, но това не ги прави по-малко полезни. Фибрите, които се съдържат в тях спомагат на стомаха да възобнови своята чревна флора, спомагат за намалянето на холестерола и нормализиране на кръвното налягане. Овесените ядки съдържат уникални по рода си антиоксиданти, освен това се приготвят лесно за хапване !

7. Риба

Мастните омега-3 киселини, които се съдържат в рибата са безспорно доказани в полезността си и здравословните ползи за организма. Омега-3 мастни киселини спомагат на артериите да се отърват от плаката, намаляват риска от автоимунни заболявания като лупус и рахити, намаляват лошия холестерол и действат като анти-ейджинг терапия.

8. Чесън


Чесъна се препоръчва от край време като лек срещу всякакви болежки. Всъщност това не е точно така. В него се съдържат голямо количество полифеноли, които имат доказан антибактериален и антигъбичен ефект, намаляват холестерола и регулират кръвното налягане. Чесъна също така спира и бактерията, която предизвиква малария и помага на кръвосъсирването.

9. Зелен чай


Консумирането на зелен чай е източната култура граничи с консумирането на кафе в западната. Според проучвания консумирането на чаша зелен чай веднъж дневно намаля риска от сърдечен удар, а ескперимент проведен в Япония доказва , че при консумирането на пет или повече чаши чай дневно увеличава устоичивостта на сърцето срещу удар с 400% ! Зеления чай съдържа мощтни антиоксиданти, неповторими по своят химичен състав, тонизира и укрепва оргнизма. Удивителното е, че зеленият чай спомага и за здравето на устната кухина и по-добър дъх !
image


10. Картофи

Картофите си остават една от най-консумираните храни в цял свят, пълна с витамин Е, калции и въглехидрати. Проучванията показват, че консумирането на повече от 600 гр картофи дневно може да увеличи рязко риска от затлъстяване. Както и да е, при нормални приеми и правилна термична обработка картофите са идеална храна и заместител на хляба.


 






Гласувай:
2



1. анонимен - Best Software For Your
04.12.2011 07:03
Programs, reviews of new products, reviews of software http://bestsoftwarehere.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fitnessbg
Категория: Спорт
Прочетен: 126762
Постинги: 11
Коментари: 53
Гласове: 10
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930