Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 11:59 - Оптимална пропорция въглехидрати/протеини/мазнини в едно хранене
Автор: fitnessbg Категория: Спорт   
Прочетен: 12030 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 15.03.2010 16:02


Ако желаете да уважите труда ни по превода, редакцията и ъплоада моля цъкнете на рекламите в дясно на блога ! Това ще ви отнеме едва секунда. Благодарим Ви! Бъдете здрави !

                                                                                                           Екип                          ФитнесБГ.Блог.Бг



Защо мита за разделното хранене не работи ? 

В него се забранява да консумирате въглехидрати и протеин в едно хранене. Аргументите са следните: когато се коснумират заедно въглехидрати и протеин не могат да бъдат напълно усвоени, в резултат се постига лошо и непълноценно храносмилане, непълно смилане и усвояване на хранителни елементи. Това всъщност е един доста добър търговски трик, с които се продават книги за отслабване, като всъщност вътре никога не са описани научни доказателства за това.

Хапването на обезмаслено мляко, протеинов шейк, парченце плод и т.н не се брой за цяло ядене, а само за хапване. Следователно ако едно хранене не съдържа едновремено комплексни въглехидрати и протеин, то не се брои за хранене, а само за хапване. ;)))

Пример:
Кафяв ориз (комплексни въглехидрати)
Салата по избор (фибри)
Риба (протеин)

Пример 2:
Варени картофи (комплексни въглехидрати)
Салата по избор (фибри)
Месо (протеин)

Ето и аргументите против разделното хранене

1. За да бъдете в положителен азотен баланс и да достигат по-лесно веществата до мускулите ви трябва организма ви да задържа повече протеин, отколкото изхвърля. Препоръчително е да консумирате малки порции протеин на всеки 3 часа. Ако ядете само въглехидрати в едно хранене, то организма ви ще започне да дегенерира мускулите ви, за да си набавите необходимите амино киселини, с които да помогне за усвояването на въглехидрата.

2. За да си набавите протеин (амино киселини) за мускулите се нуждаете от инсулин. Инсулинът се секретира като реакция от приемането на въглехидрати !
image

3. Хапването само на прости въглехидрати в едно хранене повишава рязко инсулинa като го довежда до пик, а пиковете винаги са последвани от спадове и плато. Следва неудържим глад и освирепяване. Не яжте само прости въглехидрати (сладко) в едно хранене !

4. Бързото покачване на кръвната захар породено от приема на въглехидрати освобождава голямо количество инсулин и измества глукозата от кръвта, а именно тя е горивото което тялото гори и преработва във енергия. Високото съдържание на инсулин кара тялото да задържа мазнини, за да може да съхрани енергия за по-късен период.

image


5. Запасите на тялото от гликоген (гориво) е твърде ограничено - между 300 и 400 гр. Теорията за ниски въглехидрати, високи дози протеин и мазнини (така наречената ниско-въглехидратна диета) не стъпва на научни доказателства. Ако попитате бодибюлдер или културист дали използва НВД (ниско-въглехидратна диета) то отговора винаги ще е отрицателен. Въглехидратите са по-доброто гориво за организма.

6. Приема на протеин със всяко хранене забавя усвояването на въглехидратите. Това означава, че ще бъдете сити за по-дълго време.

7. Приема на фибри (салати) със всяко хранене забавя усвояването на въглехидратите.

8. Приема на протеин със всяко хранене повишава термичния ефект на тялото, тъй като протеините се изгарят при по-висока температура. Това от своя страна води до по-голяма загуба на калории! 

Като цяло Том Венуто препоръчва ако сте с по-бърз метаболизъм съотношение между въглехидрати/протеин/мазнини - 50/30/20% , а ако сте с по-бавен 40-45/30-35/15-20%

Източник: Tom Venuto - Burn The Fat , Feed The Muscle Chapter 8



Гласувай:
3



1. protein - ехе
17.10.2011 01:02
готина статия! евала
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fitnessbg
Категория: Спорт
Прочетен: 126746
Постинги: 11
Коментари: 53
Гласове: 10
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930