Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 15:00 - Научете се на здраве !
Автор: fitnessbg Категория: Спорт   
Прочетен: 3041 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03.2010 15:55


Ако желаете да уважите труда ни по превода, редакцията и ъплоада моля цъкнете на рекламите в дясно на блога ! Това ще ви отнеме едва секунда. Благодарим Ви! Бъдете здрави !

                                                                                                           Екип                          ФитнесБГ.Блог.Бг




Когато запиташ някой защо не се храни правилно най-честите отговори варират от "нямам време" и "прекалено е скъпо" до "не е за мен" и "няма да живея вечно". Уви това са оправдания, с които целим да изкупим вината си пред сами нас. Всъщност при една проста сметка здравословното хранене може да бъде и по-евтино от десетките боклуци, с които се храните вие и децата ви. Представям ви кратък наръчник, изготвен лично от самия мен.  Съществуват няколко вжани и прости правила, които трябва да се спазват, но забелязвам повечето от вас не знаят.



1. Всеизвестно е , че българина купува продуктите според цената им. Това е добър довод, но колко от вас четат етикета ? Разлика от 10-20-30 ст между продуктите би имала повече полза за здравето ви, отколкото за джоба. ВИНАГИ ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТА и запомнете - без Е-та (те почти винаги са вредни), без съмнителни продукти и означения, които не се срещат в природата и натурален вид !

2. ДОБАВЯЙТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ КЪМ ВСЯКО ХРАНЕНЕ. Зеленчуците съдържат фибри, които спомагат за усвояването на храната, освен това са добри източници на витамини и целуоза, спазвайте гастрономическия ред. Зеленчуците не са скъпо удоволствие, а евтина и леснодостъпна необходимост, която не бива да бъде измествана от вредни туршии , лютеници и т.н. Тук искам да отбележа, че прекаляването с консумацията на фибри може да доведе до "лениви черва", което е почти невъзможно със стоиностите, които се съдържат в храната ни.  Марули, моркови и всякакви зелени салати са изгоден вариант за зимните месеци. Избягвайте консервирани или замразени зеленчуци, съхранявайте пресните винаги в хладилник. Според изследване публикувано в daily news и д-р Моника Реинагел (публицист в nutritiondata.com) витамините в зеленчуците издържат повече от 2 седмици в хладилник, докато при стайна температура техния живот е едва 3-4 дни.

image


3. Забравете за пържено, панирано, мазно. Не всички мазнини обаче са вредни. Полезни са ненаситените мастни киселини , които се съдържат в ядките (бадеми, фъстъци и др.) ,  зехтина (extra-virgin),  мазнините от риба, ленено масло, фъстъчено масло ( с мн. уговорки). Избора е широк и достъпен като цени. Тук искам да отбележа, че при избора на зехтин , фъстъчено и ленено масло трябва задължително да се обърне внимание върху етикета - ИЗБЯГВАЙТЕ РАФИНИРАНИ МАЗНИНИ. Зехтина трябва да е студено пресован или extra virgin. Пърженето със зехтин НЕ е по-малко вредно от това с олио, заради високата температура.

4. Ако можете забравете за хляба и тестените изделия или ги ограничете до минимум. Повечето хора просто не са създадени да ядат бял хляб, организма лесно го трансформира в мазнини. Ако ви предствлява проблем може спокойно да консумирате пълнозърнести хляб и хлебни продукти  (друг е въпроса какво доверие може да се има в родните производители). Залагайте на доказани марки и вкус, които са дали резултати при вашите диети. Обърнете внимание на етикета дали хлябът е приготвен изцяло от пълнозърнесто брашно (тип 1850) или е добавено и бяло (тип 500) или друг вид брашно.

image

5. Набавяйте небходимите ви въглехидрати вместо от бял хляб от бавно усвояеми източници - паста, спагети, картофи, кафяв ориз, овесени ядки, овесени трици, пълнозърнести продукти. Сладкото е позволено единствено след тренировка (ако спортувате) или по малко на закуска (за предпочитане го заместете с плод).

6. Задължително закусвайте и то обилно - за предпочитане са плодовете, овесените ядки и яицата.












Тагове:   здраве,   ядки,   Научете,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fitnessbg
Категория: Спорт
Прочетен: 126501
Постинги: 11
Коментари: 53
Гласове: 10
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031