Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 15:49 - Енциклопедия на витамините
Автор: fitnessbg Категория: Спорт   
Прочетен: 10702 Коментари: 14 Гласове:
1

Последна промяна: 14.03.2010 15:53


Ако желаете да уважите труда ни по превода, редакцията и ъплоада моля цъкнете на рекламите в дясно на блога ! Това ще ви отнеме едва секунда. Благодарим Ви! Бъдете здрави !

                                                                                                           Екип                          ФитнесБГ.Блог.Бг






Думата "витамин" идва от полският учен Казимир Функ /Casimir Funk (така май се превежда) в началото на 20-ти век. Дефиницията за витамин е следната:

"Органично съединение, което е нужно в много малкия дози за растежа и съхранението на живота" 

Кратко и ясно описание, което обаче не дава ясна представа КОГА, КАК И КОЛКО да консумираме витамини. За мен най-добрият прием е сутрин с закуската или непосредствено след нея , ако ги приемате на капсули. Удачен е и варианта да консумирате плод сутрин на гладно преди закуска, тъй като фруктозата от плодовете достига първо до черния дроб и по-този начин прекратява негативните процеси предизвикани от липсата на каквато и да е храна през ноща.


Витамин А е мастноразтворим. За правилната му абсорбция в организма са необходими както мазнини, така и минерали.

Полезни ефекти: Противодейства на нощната слепота, слабото зрение и подпомага лечението на редица офталмологични смущения. Увеличава съпротивителните сили срещу респираторни инфекции. Стимулира правилното функциониране на имунната система. Скъсява времетраенето на болестните състояния. Поддържа външните пластове на тъканни органи. Допринася за отстраняване на петна, характерни за старостта. Подпомага растежа, както и доброто състояние на кости, кожа, коса, зъби, венци. Съдейства за премахване на акне, повърхностни бръчки, импетиго, циреи и открити язви при външно приложение. Ускорява лечението на емфизем и хипертиреоза.
Болести при недостиг: Ксерофталмия (сухота на окото), нощна слепота. Недостигът често е резултат на хронично нарушение интестинална абсорбция на мазнини. Най-често се наблюдава при деца под 5 годишна възраст.
Естествени източници: Рибено масло, черен дроб, моркови, тъмнозелени и жълти зеленчуци, яйца, мляко, млечни продукти, маргарин и жълти плодове.


Витамин Б1      image

Водноразтворим витамин. Също като при всички останали витамини от групата В-комплекс евентуалният излишък се отделя и не се складира в организма. Налага се ежедневно набяване на В1. Измерва се в милиграми (мг). Бидейки синергисти, В-витамините са по-мощни, когато се приемат комбинирано, отколкото ако се прилагат поотделно.

Полезни ефекти: Образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия. Подпомага растежа и усилва апетита при децата. Увеличава енергията. Поддържа нервната система. Допринася за правилното оползотворяване на мазнини, въглехидрати и протеини. Намалява раздразнимостта. Подобрява концентрацията на вниманието, паметта и равновесието.
Болести при недостиг: Злокачествена анемия и нервни смущения.
Естествени източници: Черен дроб, говеждо и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци. Полезни ефекти: Подпомага растежа. Улеснява смилането и асимилацията, особено на въглехидратите. Поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Подобрява умственото състояние. Помага в борбата срещу морска болест и неразположение при пътуване по въздух. Облекчава следоперативните болки в стоматологията. Стимулира лечението на херпес зостер.
Болести при недостиг: Бери-бери.
Естествени източници: Бирена мая, оризови люспи (арпа), житни зърна, пълноценна пшеница (с триците), овесена каша, фъстъци, екологични меса (без пестициди и химикали), крехко свинско (без тлъстина), повечето зеленчуци, трици, мляко.

Витамин Б2

Водноразтворим и лесноабсорбираем. Отделяното количество зависи от нуждите на организма и може да бъде съпътствано със загуба на белтъци. Подобно на останалите В-витамини не се акумулира и трябва редовно да бъде набавян чрез пълноценни храни и добавки. Известен е като витамин G.

Полезни ефекти: Помага на растежа и възпроизвеждането. Осигурява здрава кожа, нокти и коси. Допринася за елиминиране на възпалителните процеси в областта на устата, устните и езика. Действа ползотворно за зрението и облекчава умората на очите. Функционира съвместно с други вещества за асимилиране на въглехидрати, мазнини и белтъчини.
Болести при недостиг: Арибофлавиноза (авитаминоза В2)- увреждания на устата, устните, кожата и половите органи.
Естествени източници: Мляко, черен дроб, бъбреци, мая, сирене, листни зелени зеленчуци, риба, яйца.


Витамин Б5

Водноразтворим, член на семейството В-комплекс. Подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система. От жизнено значение за правилното функциониране на надбъбречните жлези. Стимулира превръщането на мазнините и захарта в енергия. Необходим за синтеза на антитела, както и за оползотворяването на парааминобензоената киселина и холина. Препоръчваната дажба е 10 мг за възрастни. Възможно е синтезирането му в организма от чревни бактерии.

Полезни ефекти: Спомага за зарастване на рани. Противодейства на инфекции чрез формиране на антитела. Лекува следоперативен шок. Редуцира неблагоприятните и токсични ефекти от редица антибиотици.
Болести при недостиг: Хипогликемия (понижено съдържание на захар в кръвта), дуоденална (на дванадесетопръстника язва), кръвни и кожни смущения.
Естествени източници: Месо, пълноценни зърнени храни, пшеничен зародиш, трици, бъбреци, черен дроб, сърце, зелени зеленчуци, бирена мая, ядки (орехи, лешници, бадеми и др.), пиле, сурова меласа.

Витамин Б9

Водноразтворим, член на групата В. Измерва се в микрограмове (мкг). От съществено значение е за образуването на червени кръвни клетки. Подпомага обмена на белтъчини. Препоръчителната дневна дажба за възрастни е 180-200 мкг. При бременни количеството е два пъти по-голямо, а при кърмачки - 280 мкг през първите шест месеца и 260 мкг през вторите шест месеца. Играе важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене. Необходим за оползотворяването на захари и аминокиселини.

Полезни ефекти: Подобрява лактацията. Предпазва от чревни паразити и отравяния с храни. Грижи се за добрия вид на кожата. При болки има действие на аналгетик. Може да забави посивяването на косата, когато се прилага комбинирано с пантотенова и парааминобензоена киселина. Предпазва срещу вродени дефекти. Усилва апетита при състояние на изтощение. Предотвратява развитието на анемия.
Болести при недостиг: Хранителна макроцитна анемия.
Естествени източници: Тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, мая, черен дроб, жълтък, пъпеш, кайсии, тиква, авокадо, боб, пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно.

image

Витамин Б12


Разтворим във вода и ефикасен в много ниски дози. Известен е още като "червен витамин". Измерва се в микрограмове (мкг). Това е единственият витамин, съдържащ основни минерални елементи. Трудно се асимилира през стомаха. Налага се комбиниране с калций по време на абсорбиране, за да може организмът да извлече полза. Препоръчителната дневна дажба е 2 мкг за възрастни, 2,2 мкг за бременни и 2,6 мкг за кърмачки.

Полезни ефекти: Образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия. Подпомага растежа и усилва апетита при децата. Увеличава енергията. Поддържа нервната система. Допринася за правилното оползотворяване на мазнини, въглехидрати и протеини. Намалява раздразнимостта. Подобрява концентрацията на вниманието, паметта и равновесието.
Болести при недостиг: Злокачествена анемия и нервни смущения.
Естествени източници: Черен дроб, говеждо и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци.


Витамин Ц

Водноразтворим. Повечето животни синтезират собствен витамин С, за разлика от хората, човекоподобните маймуни и морските свинчета, които трябва да разчитат на храната като източник на витамина. Играе основна роля при образуването на колаген, който е съществен за растежа и възстановяването на тъканните клетки в тялото, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите.Измерва се в милиграми (мг). Изчерпва се по-бързо в условията на стрес. Дневната дажба за възрастни е 60 мг

Полезни ефекти: Подходящ за саниране на рани, изгаряния и кървящи венци. Управлява ефикасността на лекарства срещу възпаление на пикочните пътища. Ускорява зарастването на следоперативни рани. Снижава кръвното ниво на холестерола. Спомага за предпазване от различни видове вирусни и бактериални инфекции и оказва общоуспокояващ ефект върху имунната система. Осигурява защита срещу канцерогенни фактори; противодейства на образуването на канцерогенни вещества. Действа като естествено разхлабително средство. Снижава честотата на съсиреци във вените. Помага при лечение и предотвратяване на настинки. Удължава живота чрез поддържане целостта на белтъчните клетки. Увеличава абсорбцията на неорганично желязо. Редуцира ефектите на редица алергени. Не позволява развитието на скорбут.
Болести при недостиг: Скорбут.
Естествени източници: Цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, шипки, домати, карфиол, картофи, чушки, зелени и листни зеленчуци.

image

Витамин Д

Разтворим в мазнини. Идва от слънчевата светлина или от храната. Ултравиолетовите лъчи оказват въздействие върху мазнините на кожата, произвеждащи този витамин, който след това се поема в тялото. При перорален прием витамин D се абсорбира заедно с мазнините през чревните стени. Смогът пречи на продуциращите витамин D слънчеви лъчи. Слънчевият загар спира производството на витамин D чрез кожата.

Полезни ефекти: Допринася за правилното оползотворяване на калция и фосфора. Необходим е за здравината накостите и зъбите. В комбинация с витамин А Ц може да помогне за предпазване от настинки. Стимулира лечението на конюнктивит, както и асимилирането на витамин А.
Болести при недостиг: Рахит, тежки форми на загниване на зъбите, остеомалация (размекване на костната тъкан), сенилна (старческа) остеопороза.
Естествени източници: Рибено масло, сардина, херинга, сьомга, риба тон, мляко и млечни продукти.

Витамин Е

Мастноразтворим, складиран в черния дроб, мастните тъкани, сърцето, мускулите, тестисите, матката, надбъбречната и хипофизната жлеза. Съставен от съединения, наречени токофероли. Активен антиоксидант, предотвратяващ или забавящ окислението на масни съединения, както и на витамин А, селений две серни аминокиселини и някои С-витамини. Усилва активността на витамин А. Препоръчителни дажби при възрастни: 8-10 мг. За разлика от други мастноразтворими витамини, витамин Е се складира в организма за относително кратък период от време, твърде подобно на витамините В и Ц. Има важно значение като съдоразширяващо средство и антикоагулант.

Полезни ефекти: Може да допринесе да изглеждате по-млад, като забавя остаряването на клетките, дължащо се на окисление. Доставя кислород на тялото, с което подобрява издръжливостта. Предпазва белите дробове от замърсената атмосфера, действайки съвместно с витамин А. Предотвратява появата на кръвосъсиреци и ги разрежда. Облекчава състоянието на умора. Ускорява зарастването на рани от изгаряния. Има диуретично действие и може да снижи кръвното налягане. Спомага за предотвратяване на аборт. Облекчава спазмите на краката и болезнените контракции. Намалява риска от исхемична болест на сърцето.
Болести при недостиг: Разрушаване на червени кръвни клетки, мускулна дегенерация, някои видове анемии и смущения в репродукцията.
Естествени източници: Пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (лешници, бадеми и др.), брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, спанак, обогатено брашно, пшеница, пълноценни зърнени храни и яйца.

Витамин К


Разтворим в мазнини. Обикновено се измерва в микрограмове (мкг). Съществува триада от К-витамини: К1 и К2 могат да бъдат изграждани от естествени чревни бактерии, а К3 е синтетичен. Дневната дажба за възрастни е 65-80 мкг. Витамин К е от съществено значение за образуването на протромбин - кръвосъсирващ химикал.
Полезни ефекти: Помага за предотвратяването на вътрешно кървене и кръвоизливи, както и при обилно менструално течение. Допринася за нормалното кръвосъсирване.
Болести при недостиг: Колит, псилоза (липса на косми) и др.
Естествени източници: Листни зелени зеленчуци, кисело мляко, люцерна, жълтък, шафраново, соево и рибено масло, кафяви морски водорасли.


Източник: The Vitamin Sourcebook









Гласувай:
1



1. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
07.03.2012 00:31
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/>средства защиты растений</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/herbicides/>гербициды избирательного действия</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/news/kupite-pestitsidy-i-unichtozhte-sornyaki-/>уничтожение сорняков</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/insecticides/>інсектициди склад</a>
цитирай
2. анонимен - generic viagra 879 410
18.10.2012 01:31
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3946>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#9894>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#18208 buy viagra
цитирай
3. анонимен - payday loans online 958 9409
18.10.2012 07:34
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7497>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10002>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#4069 payday loans online
цитирай
4. анонимен - cheap levitra 14083
21.10.2012 10:08
<a href=http://orderlevitrahere.com/#aqtmh>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#jcvll >order levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#qwkfz buy generic levitra
цитирай
5. анонимен - buy cheap viagra 4345
21.10.2012 20:49
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#drafl>viagra 120 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#buxma >buy cheap viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#archx cheap generic viagra
цитирай
6. анонимен - buy kamagra cheap 15306
22.10.2012 04:57
<a href=http://orderkamagranow.com/#uxbtx>kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#hzvih >buy kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#qevij order kamagra online
цитирай
7. анонимен - buy generic cialis 21218
23.10.2012 01:34
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#kkoxa>buy cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#gyykp >cheap generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#ujosg generic cialis
цитирай
8. анонимен - payday loans 887 15397
23.10.2012 14:41
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18874>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4167>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#8512 payday loans
цитирай
9. анонимен - buy cialis 856 5211
23.10.2012 22:49
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#1553>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#15438>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#14086 buy cialis online
цитирай
10. анонимен - buy viagra 1559
25.10.2012 03:35
<a href=http://viagrastorehere.com/#txlsm>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#hqhzl >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#nmfnb buy viagra online
цитирай
11. анонимен - levitra online 9394
25.10.2012 14:01
<a href=http://levitrastorehere.com/#ajvdj>buy levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#dwvzm >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#pcgzb levitra online
цитирай
12. анонимен - cheap cialis 3351
26.10.2012 06:24
<a href=http://cialisstorehere.com/#ftcou>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#tknji >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#gojkq cialis online
цитирай
13. анонимен - buy kamagra online 18238
26.10.2012 08:23
<a href=http://kamagrastorehere.com/#tojph>cheap kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#wikat >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#vqpkx cheap kamagra
цитирай
14. анонимен - payday loan 21269
28.10.2012 12:54
<a href=http://instantloanhere.com/#rkyck>payday loan</a> - <a href=http://instantloanhere.com/#kdicc >payday loan</a> , http://instantloanhere.com/#hstmc payday loan
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fitnessbg
Категория: Спорт
Прочетен: 126507
Постинги: 11
Коментари: 53
Гласове: 10
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031