Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2015 18:45 - В търсене на знак – Част II (говоренето на езици)
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 2761 Коментари: 0 Гласове:
0



 Външното. Бляскавото. Шокиращото. Като че ли тези неща търсят хората в нашата култура.

Деградирали сме до общество на любители на адреналина и на пристрастени към страха. Ако не бъдем разтърсени, не проявяваме интерес. Простичките, спокойни, обикновени неща в живота просто не са достатъчни да привлекат вниманието ни. Това състояние е планирано – разбира се, не от Бога, а от Сатана. Неговият план е да направи така, че сетивата ни да бъдат отслабени и покварени до такава степен, че да не се интересуваме от мира, спокойствието и простотата, които Бог ни предлага. Ето защо чудесата и знаменията са привлекателният фактор за съвременните хора в християнския свят. Знаците са само още едно крайно и изцяло разтърсващо преживяване, което допълва и задоволява нуждата на съвременното общество. 

Дарбата на езиците

Някои казват, че езиците са ЗНАКЪТ за приемане на Святия Дух. Аз бих казал, че говоренето на езици е една от многото дарби на Святия Дух. В наше време много харизматични църкви вярват, че дарбата на езиците е ДОКАЗАТЕЛСТВОТО, че имате в себе си Святия Дух. Ако и вие го вярвате, бих ви призовал да проучите по-внимателно Свещеното Писание. Ще бъдете удивени от това, което Библията всъщност говори за дарбата на езиците.  

Действието на Святия Дух

Добре, какво се говори в Библията за дарбата на езиците? Дали те са чудният знак, който показва кръщението със Святия Дух, както мнозина вярват? За да разберем дарбата на езиците, първо трябва да разберем целта на тази дарба и действието на Святия Дух. Да разгледаме по-отблизо как действа Святият Дух. Описано е в Йоан 16:6-14:

„Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя. И той, когато дойде, ще обвини света за грях, за правда и за съдба; за грях, защото не вярват в Мене; за правда, защото отивам при Отца и няма вече да Ме виждате; а за съдба, защото князът на тоя свят е осъден. Имам още много неща да ви кажа; но не можете да ги понесете сега. А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща. Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява.”

Нека размислим за този текст. Първо, Святият Дух е Утешител. Гръцката дума е parakletos, която има следните значения:

-        Повикан, призован при някого, особено повикан на помощ; в най-широк смисъл – помагач, помощник, сътрудник.

-        Застъпник, утешител.

Ако обобщим, работата на Святия Дух е да ни идва на помощ, да се застъпва, да ни укрепва, утешава и помага. В текста от Йоан 16:6-14 е дадено по-подробно описание на работата на Духа:

1.     Обвинява света за грях, за правда и за съдба.

2.     Упътва ни към всяка истина.

3.     Прославя Христос.

Това са параметрите на действието на Святия Дух, които Бог е посочил в Свещеното Писание. Не съм аз този, който е измислил тази длъжностна характеристика, за да огранича Бога. Също така не би трябвало да се опитваме да изкарваме делото на Святия Дух извън тези параметри.  

Целта на дарбите

Когато разглеждаме целта на дарбата на езиците, давана от Святия Дух, не бива да излизаме извън дефиницията за делото на Духа, нито извън целите на дарбите. За да открием целта на езиците, нека започнем с текста от Деяния 2:4: „И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.” Тук думата „езици” е преведена от гръцката дума glossa, която според Гръцко-английския лексикон на Тайер означава „език или диалект, използван от определена група хора, различни от езика или диалекта на други народи”.

Тази дума е използвана многократно в Библията, за да се обозначи същото понятие: известни езици на различни групи от хора (виж Откр. 5:9; 7:9; 14:6; Марко 16:17).

А сега да се върнем на книгата „Деяния на апостолите” и да видим какъв е контекстът на историята от Деяния 2:5, за да разберем какво точно ни казва Господ:

„А тогава престояваха в Ерусалим юдеи, благочестиви човеци, от всеки народ под небето. И като се чу тоя шум, една навалица се събра; и смутиха се, защото всеки един ги слушаше да говорят на неговия език. И всички, смаяни и зачудени, си думаха: Ето, всички тия, които говорят, не са ли галилеяни? Тогава как ги слушаме да говорят всеки на собствения наш език, в който сме родени?”

Забележете какво е записано в Библията: Исусовите последователи галилеяни говорели на родните езици на чужденците „от всеки народ под небето”. Те не произнасяли неразбираеми срички или шумове, които да се нуждаят от превод. Какво чули чужденците евреи? „Слушаме ги да говорят на нашите езици за великите Божии дела” (Деяния 2:11). Това е в съвършена хармония с целта на Святия Дух да прославя Христос и да убеждава „за грях, за правда и за съдба”. Колко чудно е Божието Слово! Ако просто четем това, което наистина е записано, и вярваме в него, колко по-малко объркване бихме преживели!

Делото и целта на Святия Дух са обхватът, в който действат дарбите. Те имат единствената цел да изпълняват Божието намерение, което е изявено в Свещеното Писание. Какво да кажем на тези, които практикуват „езици” в своята църква? Върнете се към Божието Слово! Преживяването само по себе си не води към истината. Словото е истината.

Очаквайте Част III. Ще разгледаме Първо послание към коринтяните и ще оставим Библията да ни обясни дарбата на езиците.

Автор: Джоел Катцке

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 580923
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930